KLUB BEOGRAD

Tae kwon do

Таe Kwon Do је званичан борилачки спорт Олимпијских игара познат по брзим, високим и атрактивним ножним ударцима. Пореклом је из Кореје, а данас се широм света практикује као спорт, самоодбрана и рекреација.

Тае Кwоn Dо (теквондо) је добио име спајањем три корејске реци: "тае" - што у преводу значи нога (или ударити ногом); "кwоn" - што знаци песница (или ударити руком); и речи "Dо" која се јавља у филозофији већине борилачких вештина и у ширем смислу представља пут (начин, систем). Према томе, реч Тае Кwоn Dо би у буквалном преводу значила "пут ноге и руке" , или "начин борбе ногама и рукама".

Одећа у којој се тренира Тае Кwоn Dо назива се "добок" и разликује се од Карате кимона по томе што горњи део добока није на преклоп (већ се навлаци преко главе). На такмицењима, ради сигурности, обавезне су кациге и карактеристични оклопи. Уценици носе беле, жуте, плаве и црвене појасеве, док мајстори носе црне појасеве и добоке са црним оковратником. Захваљујуци ефикасном систему заштите бораца током спортске борбе и за око лепим ножним техникама, ова вештина је први источњачки борилачки спорт (поред Џудо-а) који је постао званичан олимпијски спорт.

Иако се акценат баца на спортску борбу, Тае Кwоn Dо садржи и "Хосинсул" (самоодбрану), па се може тренирати и у познијим годинама, а на ученицима је да се определе за нацин на који желе да се посвете Тае Кwоn Dо - у: као професионални спортисти, рекреативци или ради самоодбране. Треба истаци да је ово један од ретких борилачких спортова где девојке могу постичи високе резултате без губитка женствености.

 

 

ФОРМЕ

 

Форма представља борбу против замишљеног противника и састоји се из низа задатих ставова, блокова и удараца. Поред чињенице да је форма најбољи показатељ исправности технике, истовремено је и одличан вид вежбе без партнера. Вежбањем форми усавршава се флексибилност, снага и фокус ударца, равнотежа, дисање и концентрација. Формама не само да се гаји дух борилачке вештине и ментална дисциплина веч се њиховим вежбањем стиче основа за реалну борбу. Форме су обавезан део полагања и за сваки појас се мора знати једна или више форми. TAEGUK је назив осам уценицких форми и свака од њих симболизује неки од аспеката природе, живота, космоса. Мајсторске форме су: KORYO, KEUMGANG, TAEBAEK, PYONGWON, SHIPJIN, JITAE, CHUNKWON, HANSOO i ILYEO.

 

 

Спаринг

 

Борба (спаринг) представља суштину Таe Kwon Do-а и захтева потпуну хармонију духа и тела два спаринг партнера који се надмећу својим офанзивним и дефанзивним техникама. Постоје две врсте борбе: договорени и слободни спаринг (спортска борба).У договореном спарингу партнер који се брани унапред зна технику којом га напада други, и основни циљ договореног спаринга је усавршавање технике и брзине реакције (рефлекса). Договорени спаринг се може изводити у једном, два или три корака у зависности од висине појаса уценика. Слободни спаринг се изводи под пуном заштитном опремом (кацига, оклоп и штитници за потколенице, надлактице и гениталије) и најближи је реалној борби (изводи се у фулл контакт-у). Вежба се тек када уценик достигне довољан опсег знања (плави појас) тако да су повреде сведене на минимум (ређе него у фудбалу, кошарци, итд.).

 

 

Самоодбрана

 

Иако је ТаеКwонДо олимпијски спорт, и у вецини клубова се тренира првенствено као спорт, не сме се заборавити првобитно порекло и сврха настанка ТаеКwонДо-а као борилацке вештине. Основни мотив настајања сваког система борбе првенствено представља израз људског нагона за одржањем и одбраном од непријатеља и укљуцује и самоодбрану од свих хватова, гушења, полуга, ножа, штапа, два и више нападаца и слицно.Још једна корејска борилацка вештина која своје корене вуце из древних борилацких вештина Кореје (Хwарангдо, Таекyон) је ХАПКИДО , вештина у којој се пажња првенствено поклања брзини и ефикасности технике, и реалне самоодбране, а не спорту.

 

Тест снаге

 

Тест снаге, или тест ломљења, је метод којим се мери снага и брзина ударца, као и ментална концентрација ученика. Изводи се тако што се мноштво ТаеКwонДо техника примењује на даске, цигле или неки други чврст материјал. Најчешце се удара песницом, бридом длана, петом и рисом стопала. Технике се могу изводити са земље или у скоку, једна или више узастопних. Кyупка је највиши метод провере снаге, брзине и фокуса ударца и пружа јаку мотивацију уценицима за дубље разумевање и усавршавање ове вештине. Обавезан је део полагања за све појасеве од 5. купа па навише.

 

Циљ Таe Kwon Do

Treniranjem Таe Kwon Do - a stice se niz telesnih vrlina: kondicija, snaga, brzina, gipkost i razgibanost, ali su istovremeno bitne i duhovne: istrajnost, odgovornost, disciplina i poštovanje. Sticanjem ovih osobina dostiže se vrhovni cilj TaeKwonDo-a, a to je - harmonija duha i tela.

 

Етика Таe Kwon Do

Na treninzima se poklanja velika pažnja mentalnim karakteristikama ucenika. Vežbati TaeKwonDo znaci izgraditi izdržljivost, samopouzdanje i snagu volje. Ovo ce pomoci u odbacivanju negativnih elemenata u životu, kao što su: mržnja, ljubomora, nervoza i predrasude.

 

 

 

Copyright © Tekвондо клуб Београд 2021

Powered by Nomadia.