KLUB BEOGRAD

Hapkido

 

 

Хап Ки До, племенита борилачка вештина Кореје, користи технике медитације, дисања, моћ "ки" (унутрашње енергије),технике полуга, држања и бацања, технике борбе на земљи, ручне и ножне технике које се све пласирају на виталне тачке људског тела.

 

  

Оснивач Корејске борилачке вештине Хапкидо (Хапкидо: "начин координациjе енергије, Хап: координација, КИ: унутрашња енергија; До: пут) је Чои Јонг Сул (1899-1986).

 

Како је настао Хап Ки До: кратка историја Корејске борилачке вештине:

 

 

Оснивач оригиналне Корејске борилачке вештине, под називом "Ју Сул" (зову Ју Квон Сул или Хап Ки Ју Квон Сул) Је Чои Јонг Сул први дојуним историје Хап Ки До-а. Био је приморан да емигрира у Јапан, у периоду Јапанске инвазије на Кореју. У Јапану је учио " Daito-Ryu Aiiki Jujitsu ". У том периоду у Кореји је било забрањено бављење Корејским борилачким вештинама.

 Порекло „Daito-Ryu Aiiki Jujitsu“датира у Јапану од Соемон Такеда (1758-1853), који је развио систем под називом: "Aiki In Ho Yo" (систем Аики Јина и Јанга). Систем је пренет на Таномо Саиго-а и после на Сокаку Такеда (1859-1943), рођака Соемон Такеде.

 Сокаку Такеда је много путовао и имао велики број ученика. Један од њих био је и Чои Јонг Сул, који је себе у то време у Јапану звао „Yoshida“, и то све до 1945, године када је напустио Јапан и вратио се у Кореју, која је била ослобођена Јапанских опсада.

 Када се Дојуним Чои Јонг Сул вратио у Кореју, развио је оно што је научио, и основао "Ју Сул". После много тренинга са једним од својих пријатеља и ученика, Сух Бок Суб, одлучио је да промени име у "Ју Сул Квон" (или Хап Ки Ју Квон Сул). Пре своје смрти, Дојуним Чои Јонг Сул доделио је Црни појас IX Дан Мајстору Ким Санг Јун-у.

 Други Дојуним историје Хап Ки До-а је био син Чои Јонг Сул-а, Чои Бок Јуел. Када је други Дојуним умро (2002), његова жена по имену Ким Санг Јун постала је трећи Дојуним историје.

 

  

 Ји Хан Јае

 

Ји Хан Јае, рођен Је у Андонг-у (Јужна Кореја) 1936. Он је био ученик Јонг Сул Чои-а, првог Дојуним-а (Великог Учитеља) и оснивача Хап Ки До-а.Тренирао чувеног Бруце Лее-а и глумио у чувеном филму "Последња игра смрти"(на слици).

Године 1984, Ји Хан Јае (студент Чои Јонг Сула-а) основао је "Син Моо Хапкидо" школу која је за разлику од великог броја других Хап Ки До школа настала из оригиналне Хапкидо школе Чои Јонг Сул-а.

Ји Хан Јае, након што је изабрао име Хапкидо да представља своју вештину, дао је то име свом учитељу, Јонг-Соол Чои да користи - из поштовања.

Ји Хан Јае тврди да је дао име Хапкидо свом учитељу Чои Јонг-Соол да користи из поштовања. Међутим, Чоијев студент Сух БокСуб тврди да је Чои већ користио име Хап Ки До пре него што га је Ји Хан Јае употребио. Записи у овом погледу су недоречени и дефинитивних одговора нема.

Чои је под именом Хапкидо преносио своје знање све до своје смрти 1986, иако није преносио комплетан наставни план и програм – изоставио је већину ножних техника, као и много техника са оружјем.

Садашњи Дојуним оригиналног Хапкидо-а, Ким Јун Санг, наставља преношење оригиналне вештине коју је учио од Дојуним Цхои Јонг Сул-а. За разликовање овог оригиналног стила од других борилачких вештина или стилова, своју школу назвао је "Хап Ки Ју Сул". Следећи стилови Хапкидо-а рођени су из комбинациЈе Ју Сул (или Хапки јусул) са другим борилачким вештинама, првенствено Тае Кyон (претеча назива Тае Квон До-а).

Велики број садашњих Мајстора било је присутн на обележавању Чои Јонг Сул-ове смрти, у Јужној Кореји (2006) а дошли су из великог броја различитих земаља Света.

 

 

 Yong Beom Kang 

 Канг Доо Сик Јонг Бом Канг

Велики Грандмастер (Сабумним) Корејских борилачких вештина: Танг Соо До; Тае Квон До и Хап Ки До. Директни ученик једног од највећих имена историје Корејских борилачких вештина Хванг Ке, који је оснивач Мо Дук Кван школе, једне од школа оснивача модерног теквондоа. Директни оснивач великог броја клубова широм Европе и света, у којима је ширио и предавао своје знање Хап Ки До-а и других корејских борилачких вештина. Широкогруди учитељ малог броја Хап Ки До тренера у Србији. И данас Мајстор Канг и син Јонг Бом одржавају семинаре теквондоа и хапкидоа не само у Србији већ и у многим другим земљама.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Tekвондо клуб Београд 2021

Powered by Nomadia.